Tanácsok téli időre azoknak akik, autófelszerelés vásárlása előtt állnak

Felteszem a kérdést, vajon tudja –e, hogy amennyiben gépjárművén nincs téli gumi, akkor a hólánca nem sokat ér? Fontos, hogy minden esetben még a hideg idő beköszönte előtt cserélje le a gumikat az autóján, és amennyiben olyan terepen fog közlekedni, ahol szükségessé válhat a hólánc, feltételen szerezze be, mert óriási segítsége lehet majd. A kerekeken túl, más egyéb fontos teendők is adódnak gépjárművén a tél beköszönte kor melyeket, ha elvégzünk, autónkon nem igazán kerülünk bajba a hideg, téli időben távol az otthonunktól.

Bizonyára már Önnel is előfordult, hogy olyan útszakaszon közlekedett, ahol nem, vagy nem megfelelően takarítják útburkolatot havazás idején, vagy ha olyan korán jár munkába a nagyvárosban, hogy még az útfenntartók nem tisztították meg Ön előtt az utat, akkor abban az esetben a megfelelő téli gumi felszerelés mellet jó szolgálatot tehet az autójában elhelyezett hólapát, amennyiben elakadna. Ezekből már teleszkópos változat is létezik, a könnyebb tárolás érdekében

.

Azonban mindezeken túl, tanácsos még a csomagtartónkban, magunknál tartani a gépjárműben, amennyiben módunkban áll, egy zsák homokot is. Sajnálatos elakadás esetén segítségünkre válhat, sőt életmentő is lehet akár!

Azonban még a téli autó felszerelés fontos kiegészítője a jegesedés megszűntetését segítő jégkaparó. Logikus, hogy hideg időben nem csak az utak jegesednek, hanem éjszaka a parkoló gépjárművünk ablakai is. Ennek megoldásában nagy segítségünkre válik a jégkaparó, melynek segítségével gyorsan eltávolíthatjuk a jeget a szélvédőről. Manapság a jégkaparók széles választéka megtalálható a piacon, mindenki kedvére válogathat igényeinek és pénztárcájának megfelelően. A legegyszerűbb kivitelűtől egészen a luxus kategóriájúig, mint például a műanyag, vagy fémből készült, aztán a teleszkópos nyelű, vagy éppen kefével ellátott, vagy beépített fűtőszálas, és van még olyan típus is, amely kesztyűvel egybeépített. Szóval a kínálat végtelen.

Aztán a tél és havazás beköszöntével nem csak a jéggel kell megküzdenünk gépjárművünk ablakain, hanem a havazás beálltakor, bizony a hóval is. Ilyen esetben, amikor kocsinkat belepi a hó, és ha csak nem a puszta kezünkkel kívánjuk a problémát orvosolni, bizony nagyon jól jön, ha az autónkban megtalálható egy hó kefe, amelynek segítségével kiszabadíthatjuk autónkat a hó fogságságból. A hó kefe kifejezetten erre a célra van tervezve, mivel sörtéi, megfelelőek arra, hogy a havat eltávolítsa a felületről úgy, hogy az autó karosszériáját viszont ne sértse meg. A hó kefével való tisztításakor érdemes, a gépjármű tetejéről is eltávolítani, a havat, annak érdekében, hogy a már megtisztított első és hátsó szélvédőnkre ne hulljon vissza a hó elinduláskor, mert az ismét csak akadályozna minket a szabad kilátásban.

Azonban még egy pillanatig térjünk vissza a már említett jegesedéshez. Felvetődik, a kérdés, hogy a fent említetteken kívül jegesedhet- e még máshol is az autónk? Hát ez csak természetes! Azt hiszem nincs annál dühítőbb, amikor télen zord időben az autónk zárjai befagynak, bejegesednek, mert hát ahova a víz esetlegesen be tud jutni ott bizony fagyban, jegesedés alakul ki, és sajnos a zárak pont ilyen rések. De szerencsére ezeknek a problémák megoldására ma már ott van a jegesedést oldó spray. Ezt tarthatjuk az autónk csomagtartójában, vagy éppen a kesztyűtartóban is akár, bár ha befagyott a zárunk, akkor abban az esetben nem sok hasznát vesszük, éppen ezért a legmegfelelőbb, ha olyat vásárolunk, ami könnyű szerrel elfér a kabát zsebünkbe, vagy éppen a táskánkban.

És végül, de nem utolsó sorban, ami a legfontosabb szempont, melyről beszélni kívánok, az az, hogy mindig a testi épségünk, az életünk a legfontosabb. Tehát ha télen, hideg, fagyos, havazásos időben mindenképpen útra kell kelnünk, akkor feltétlenül vigyünk magunkkal meleg ruhát, takarót helyezzünk el az autóban, és ha módunkban áll tartsunk magunknál termoszban forró italt, arra az esetre, ha véletlenül autónk lerobbanna, mert akkor amennyiben nincs benne benzin kályha, sajnos a fűtés sem megoldott, és hamar kihűlhetünk a fagyos hidegben. Tehát minden esetben fontoljuk meg, hogy valóban útnak kell –e indulnunk zord, jeges, havas időben!

Jó utat a téli időben is!

Joachim autófólia partner:

autófólia

chiptuning autó motor partner

chiptuning